Μια γλυκιά επιθυμία που την έλεγαν Vioko

Escrito por April 21st, 2017

Η Sandra Soler δημιούργησε πριν από 10 χρόνια το Mésdisseny, ένα στούντιο εσωτερικής διακόσμησης, στόχος του οποίου ήταν να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο design εσωτερικών χώρων. Η Sandra είναι ειδική στις προκλήσεις: έχει τις ικανότητες να απλοποιεί το σύνθετο και να μετατρέπει το χάος σε κάτι ταυτόχρονα λειτουργικό και όμορφο. Ο στόχος της είναι σαφής: να δημιουργήσει χώρους που ξυπνούν τις αισθήσεις. Για να το πετύχει ήξερε ότι στην Topcret μπορούσε να βρει επαγγελματίες που θα ήταν στο ύψος των φιλοδοξιών της.

Ο δεσμός ανάμεσα στην Sandra Soler και την Topcret βοήθησε ώστε να υλοποιήσουν σπουδαία και φημισμένα έργα. Οι δυνατότητές τους δεν φάνηκαν μόνο στην διακόσμηση των εσωτερικών χώρων της Οικίας Χ. Η φιλοσοφία και το savoir faire τους εκφράστηκαν και στο έργο της παγωτοποιίας Vioko στην περιοχή El Born της Βαρκελώνης (Ισπανία). Το να δοθεί πνοή στο κατάστημα αυτό από την αρχή ήταν μία πρόκληση που δεν θα μπορούσε παρά να καταλήξει σε μια γλυκιά επιτυχία. Γι’ αυτό τον λόγο, θέλησε να το μοιραστεί μαζί μας σε πρώτο πρόσωπο.

Το έργο της παγωτοποιίας Vioko ήταν για μένα μια μεγάλη πρόκληση. Σκοπός ήταν να μετατραπεί ένα ψυχρό τραπεζικό περιβάλλον σε ένα κατάστημα πώλησης χειροποίητου παγωτού και σοκολάτας υψηλής ποιότητας. Στην δυσκολία μεταμόρφωσης του χώρου έπρεπε να προστεθεί και το σχήμα του καταστήματος που ήταν σε U, καθώς στην μέση βρισκόταν η σκάλα από την πολυκατοικία, που έπρεπε με κάποιο τρόπο να ενσωματώσουμε στο έργο.

Topcret Vioko Ice Cream

Ήμουν τυχερή επειδή είχα μεγάλη ελευθερία για την υλοποίηση του έργου. Οι ιδιοκτήτες άφησαν στα χέρια μου την μεταμόρφωση του καταστήματος και δεν μου έδωσαν καμία συγκεκριμένη οδηγία για το πώς θα γινόταν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμμετείχαν στην λήψη αποφάσεων. Καθ’ όλη την διάρκεια της εκτέλεσης έκαναν προτάσεις και μερικές, όπως φαίνεται, εφαρμόστηκαν.

Η χρήση της Topcret για την υλοποίηση των δαπέδων και των τοίχων στις τουαλέτες ήταν μια προσωπική απόφαση: το υλικό προσαρμοζόταν τέλεια στις ανάγκες του έργου, είναι πολύ ανθεκτικό και δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία για την καθαριότητα. Αυτό είναι ένα ιδανικό χαρακτηριστικό για ένα κατάστημα με πολύ κόσμο.

Topcret Vioko Ice Cream Shop

Η τελική απόφαση να χρησιμοποιήσουμε την Topcret βασίστηκε σε πολλούς παράγοντες. Πρώτα απ’ όλα, εξαιτίας του design του καταστήματος, που είχε έναν μεγάλο ημικυκλικό περιμετρικό τοίχο, θα ήταν δύσκολο να τοποθετήσουμε κεραμικά πλακάκια, επειδή θα έπρεπε να κοπούν όλα τα τεμάχια και να πεταχτεί πολύ υλικό. Δεύτερον, με την Topcret μπορούσαμε να φτιάξουμε έναν τοίχο χωρίς αρμούς, δίνοντας μια αίσθηση συνέχειας στο κατάστημα.

Το Microcemento της Topcret είναι ένα ανθεκτικό υλικό, εύκολο στο καθάρισμα, γεγονός που το κάνει ιδανικό για ένα κατάστημα που προβλέπεται να έχει έντονη κίνηση.

Το έργο πραγματοποιήθηκε πολύ γρήγορα. Το κατάστημα έπρεπε να καθαριστεί για να είναι ελεύθερο από κάθε πρόσθετο και για να μπορέσουμε να κάνουμε τις αλλαγές στο design, δίνοντας μια αίσθηση ενότητας σε ένα έργο που στην ουσία συνίστατο στην ένωση δύο καταστημάτων, χωρισμένων από μία σκάλα ακριβώς στην μέση. Πέρα από την κυριολεκτική ένωση των καταστημάτων, που έγινε από την πίσω πλευρά του καταστήματος, έπρεπε να εκπονήσουμε μια σύνθετη φωτοτεχνική μελέτη για να πετύχουμε αυτή την αίσθηση της συνέχειας.

Topcret Vioko Ice Cream Shop

Μετά από εντατική δουλειά στο design, πιστεύω ότι τελικά ξεπεράσαμε με καταπληκτικό τρόπο την πρόκληση του να δώσουμε στο κατάστημα την συνέχεια που απαιτεί ένα έργο τέτοιων χαρακτηριστικών. Όταν ολοκληρώθηκε το έργο ήταν ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για ένα κατάστημα με δύο εισόδους και όχι για δύο διαφορετικά καταστήματα, που ήταν και η μεγάλη ανησυχία των ιδιοκτητών, οι οποίοι δεν ήταν απόλυτα σίγουροι ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί. Μόλις ολοκληρώθηκε η μετατροπή του καταστήματος, θεώρησα απαραίτητο να χρησιμοποιήσω την Topcret καθώς, αμέσως-αμέσως, το ασημί έδινε την αίσθηση του νερού και της φρεσκάδας που φέρνει στο μυαλό ο πάγος.

Μόλις ολοκληρώθηκε η μετατροπή του καταστήματος, θεώρησα απαραίτητο να χρησιμοποιήσω την Topcret καθώς, αμέσως-αμέσως, το ασημί έδινε την αίσθηση του νερού και της φρεσκάδας που φέρνει στο μυαλό ο πάγος.

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του έργου ήταν για μένα να μετατρέψω τα παλιά γραφεία τράπεζας σε μία παγωτοποιία, χωρίς να θυμίζει την παλιά του ιδιότητα. Αυτό χρειάστηκε μια τεράστια δημιουργική προσπάθεια, στην οποία έπρεπε να προστεθεί το γεγονός ότι φτιάχναμε ένα παγωτατζίδικο όπου δεν θα φαίνονταν τα παγωτά που βρίσκονται μέσα σε καλυμμένα “pozzetiss”. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποίησα διακοσμητικά στοιχεία που θα έφερναν τα παγωτά στο νου των πελατών.

Πλέον έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τα εγκαίνια του καταστήματος και είναι ξεκάθαρο ότι εκπληρώνει απόλυτα τον στόχο που είχε τεθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί τουρίστες που επισκέπτονται την Βαρκελώνη και μπαίνουν στο μαγαζί, βγάζουν φωτογραφίες του χώρου, ενώ το έργο έχει διαφημιστεί σε πολλά περιοδικά εσωτερικής διακόσμησης, τόσο στην Ισπανία όσο και στο εξωτερικό.